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Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

October 13, 1998

Re: Inquiry No. 14566

This is in reply to your inquiry pertaining to the most recent amendments to Act No. 1 of
December 1, 1989, Act to Regulate the Operations of Business Establishments. On behalf
of a client of your law firm, you are requesting an opinion with regard to the following:

Our client is in the retail industry, thus the Closing Law regulates its
schedule of operations. The Closing Law, as amended on December 31,
1997, provides for the hours that retail and combined retailiwholesale
establishments may remain open. That is, all working days from Monday to
Saturday, from 5:00 a.m. to 12:00 p.m., and on Sundays from 11:00 a.m. to
5:00 p.m. Accordingly, business establishments shall remain closed and no
type of work may be done in them outside of these hours. Nonetheless; as
an exception, the Closing Law allows employers to perform such work as is
related to the continuity of their operations and the maintenance of their
establishment while remaining closed to the public.

It is regarding these hours that questions arise as to how they should
be paid. Our client employs a number of employees whose shift begins at
10:00 p.m. and ends at 7:00 a.m. They work an eight hour shift with a one
hour meal period. These "overnight” employees work exclusively in tasks
related to the continuity of the store’s operations and the maintenance of the
establishment while the store remains closed to the public. They restock
merchandise, order and arrange merchandise and do clean up.

Currently, our client is paying these employees the following way:

. From 10:00 p.m. - 1:00 a.m. they are being paid at the regular
hourly rate. 7
. From 1:00 a.m. - 5:00 a.m. they are paid at double the rate of pay.
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From 5:00 a.m. - 7:00 p.m. at their regular hourly rate.

It is our position that the overnight employees are to be paid at the
regutar hourly rate if the total number of hours do {sic] not surpass eight
hours in a twenty-four hour period, regardless of the fact that the
establishment is closed to the public. Therefore, and contrary to our client's
current practice, these employees should be paid for their eight hours of
work at once their regular rate of pay.

As decided by the Supreme Court of Puerto Rico in the case of Srio.
del Trabajo v. Grand Union de P.R., 93 D.P.R. 720 (1966), any work done
after the retail store is closed to the public related to the maintenance and
the continuity of the operations is to be paid at single the rate [sic] unless the
employee works in excess of eight hours a day. It is important to note that
at the time this case was decided, the Closing Law in force allowed
maintenance tasks and work related to the continuity of the retail store’s
operations only one hour before and one hour after the store opened to the
public. In that case, the controversy before the court was whether that hour
was to be paid at single the rate [sic], or on the contrary, if the overtime
provisions of Law No. 379 required that it be paid double. The Supreme
Court reasoned that Law No. 379's requirement that the hours that an
employee works for his employer during the days and hours when the
establishment in which he renders services should remain closed to the
public be paid at double the rate, refers to hours worked in violation of the
Closing Law. Thus, since that law allows certain tasks to be performed after
closing of the store, these are not to be considered hours requiring
extraordinary compensation. See also, Ruy N. Delgado Zayas, Apuntes
para el Estudio de la Legislacion Protectora del Trabajo, p. 62 (1989).
Therefore, in order for the time worked by overnight employees to be
considered overtime, it must so qualify under the other categories of Puerto
Rico’s Wages & Hours [sic] law. [footnote omitted]

Accordingly, it is our position that overnight employees need only be
paid at once their regular rate of pay as long as the total hours worked during
any rolling 24 hour period do not exceed eight hours, or the total hours
worked in the established work week do not exceed forty hours. Of course,
this does not apply to hours worked on an employee’s seventh consecutive
day of work, since the law's overtime provisions require those hours be paid
at double the regular rate.

As you are aware, Act No. 1, supra, was most recently amended by Act No. 212 of
December 31, 1997. Prior to said amendment, the last paragraph of Section 4(c) provided
as follows:
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Business establishments shall remain closed and no type of work may
be done in them outside of the hours established in subsections (a), (b) and
(c) of this section, except that one hour before being opened to the public
and one hour after being closed to the public they may perform such work
that is related to the continuity of their operations and the maintenance of the
establishment.

The above cited subsections (a), (b) and (c) authorized business establishments to remain
open to the public, respectively, from 5:00 a.m. to 12:00 noon on certain half-day holidays;
5:00 a.m. to 9:00 p.m. on January 5 and December 24 and 31; and from 5:00 a.m. to 12:00
midnight on all working days from Monday through Saturday. These limitations were
eliminated with the enactment of Act No. 212, supra, which repealed subsection (b) and
redesignated the former subsection (c) as the new subsection (b), whose last paragraph
now reads as follows:

Business establishments shall remain closed and no type of work may
be done in them outside of the hours established in subsections (a) and (b)
of this section, except that at the discretion of the owner, agent, manager or
person in charge of the business, they may perform such work that is related
to the continuity of their operations and the maintenance of the
establishment. [our translation]

Act No. 212, supra, went into effect 90 days after its enactment, i.e., April 1, 1998. As a
resuit of the above amendment, hours worked outside of the hours established in
subsections (a) and (b) on work that is related to the continuity of operations and the
maintenance of the establishment are no longer classified as overtime hours pursuant to
Section 4 of Act No. 379 of May 15, 1948, as amended. Accordingly, since April 1, 1998,
such hours may be paid at straight time rates, unless such hours are also in excess of the
daily 8-hour standard or the weekly 40-hour standard; or if a higher benefit is required
under the terms of a collective bargaining agreement or an individual employment contract.

Your letter does not state whether your client had obtained from the Secretary of Labor and
Human Resources the permit required by Act No. 80 of May 5, 1931, as amended.
Specificaily, Section 4{c) of Act No. 379, supra, provides that the term “overtime hours” will
include:

The hours that an employee works for his employer during the days
or hours when the establishment in which he renders services should remain
closed to the public by legal provision; Provided, however, that the hours
worked by an employee for his employer during the days or hours in which
the establishment must remain closed fo the public shall not be considered
extra hours, when the employer has obtained from the Secretary of Labor the
permit required by Act No. 80 of May 5, 1931, as heretofore or hereafter
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amended, and the total number of hours worked by the employee during said
day do not exceed eight hours, nor the total number of hours worked during
the week exceed forty hours.

In the absence of the above permit, of course, all hours worked by your client's employees
between 12:00 midnight and 5:00 a.m. prior to April 1, 1998 would be overtime hours.

The Department’s official interpretation of Act No. 1 is summed up in Opinion No. 90-4,
issued by the Secretary of Labor on June 11, 1990. The relevant part of said opinion
states the following:

Work performed during the hours and days [in which the
establishment must remain] closed, as well as [work] performed during the
permitted hours on Sunday, s overtime and subject to payment at double
time, whenever it involves nonexempt employees, that is, those who are not
executives, administrators or professionals, as those terms are defined in
Regulation No. 13 of the Puerto Rico Minimum Wage Board. [emphasis
supplied] {our translation]

The aforementioned opinion of course predates Act No. 212, supra, but is fully applicable
to your client’s operations prior to April 1, 1998. In other words, it was the legislative intent
to require payment at double time for hours worked during the hours and days in which the
establishment had to remain closed. By way of exception, Act No. 1, supra, authorized the
performance of work related to the continuity of operations and the maintenance of the
establishment only “one hour before being opened to the public and one hour after being
closed to the public’, i.e., one hour before 5:00 a.m. and one hour after 12:00 midnight.
The purpose of this provision was to enable employers to carry out the stated tasks with
their regular employees for a period of one hour before opening to the public and one hour
after closing without incurring an overtime liability. It was not intended to create a blanket
exemption from the overtime provisions of Act No. 379, supra, for “overnight” employees
who work a full 8 hours during the hours when the establishment must remain closed to the
public. An opinion to that effect was issued by this office on October 29, 1997 in response
to Inquiry No. 14402, dealing with employees who worked a regular shift that began at
12:00 midnight and ended at 9:00 a.m. The relevant part of that opinion states the
following:

It is pertinent to point out that although the above-cited Section 4{c} of Act
No. 1 allows work to be performed, without being considered as overtime
hours, one hour before opening to the public and one hour after closing, this
provision is inapplicable to the situation that prompted your inquiry. In this
case, we are dealing with a regular shift that begins at 12:00 midnight, and
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not the continuation of a shift that ends with the closing to the public at
midnight. For the same reason, the one-hour exception prior to opening to
the public is also inapplicable. [our translation]

In the specific case of your client, you indicate that the "overnight” employees work from
10:00 p.m. to 7:00 a.m., with a one-hour meal period. You further state that these
employees are paid four (4) hours at double time rates, i.e., the hours from 1:00 a.m. to
5:00 a.m. In fact, prior to April 1, 1998 all hours worked after the midnight closing hour
should have been paid as overtime, for a total of six (6) overtime hours per shift.

In summary, we concur with your interpretation that Act No. 379, supra, does not require
your client to pay overtime to employees on the night shift, but only since April 1, 1998.
Prior to that date, however, the information provided seems to indicate that your client
compensated these employees at straight time rates for hours that were required to be
paid at double time under the prevailing wage and hour law, thus incurring with all
probability in a retroactive liability for the unpaid overtime.

We trust this information will prove helpful to you.




